احمد توکلی ریاست مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی را نیز در سه دوره اخیر به عهده داشته است. او، در دوراننخستوزیری میرحسین موسوی وزیر کار بود و از همان زمان به بررسی مسائل مربوط به اشتغال علاقه نشان میداد.
رکود فزاینده
سایت الف، پس از اشاره به گسترش اعتصابهای کارگران در نساجی بوکان، لاستیک دنا، پرریس و کشت و صنعت هفتتپه، مینویسد: «ظرف یکماه و نیم گذشته، نرخ بیکاری در تهران ۳ درصد بالا رفته و هزار و ۶۴۶ نفر به خیل کارگران بیکار پیوستهاند».
در بخشی دیگر از گزارش، با اشاره به این نکته که ۲۰۰ هزار کارگر در ۵۰۰ کارخانه ایران بین ۳ تا ۵۰ ماه حقوق خود را دریافت نکردهاند، آمده است: «رکود اقتصادی در کشور رو به وخامت دارد. اتاق بازرگانی، پیش از این نسبت به ادامه بحران هشدار داده بود، فعالان بخش خصوصی میگویند وقایع اخیر باعث عدم اطمینان در اقتصاد شده است».
تقاضای افزایش دستمزدها
در شرایطی که سایت الف از عدم پرداخت حقوق ۲۰۰ هزار کارگر خبر میدهد، کانون شورای اسلامی کار از شورایعالی کار خواسته است که برای افزایش مجدد حداقل دستمزد کارگران در سالجاری جلسه فوری تشکیل دهد.
سایت جام جم و روزنامهی سرمایه، به نقل از دهقان کیا عضو هیئت مدیره کانون شوراهای اسلامی کار این خبر را منتشر کردند. دهقان کیا گفته است: «بیش از ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار کارگر در این کشور زندگی میکنند که سرنوشت مزدی برای آنان مهم است و میخواهند بدانند بانک مرکزی چگونه گوشت، مرغ، شیر، روغن نباتی و سایر اقلام مصرفی خانوادهها را ارزان شده میداند؟».
در شرایطی که قیمت بیشتر مواد غذائی در هفتههای اخیر رو به افزایش پایدار دارد، بانک مرکزی اخیرا اعلام کرده است که نرخ تورم به ۱۴ درصد کاهش یافته است.
به گفته دهقان کیا، شورایعالی کار در اسفندماه سال گذشته تصویب کرد که حداقل دستمزد کارگران در سالجاری دوبار افزایش یابد. اما حداقل دستمزد، به توصیه بانک مرکزی امسال تنها یکبار ۲۰ درصد بالا رفته است.
طغیان یقه آبیها
پایگاه اینترنتی الف، ورشکستگی پیاپی کارخانهها و افزایش تعداد بیکاران و نیمه بیکاران را نتیجه رکود اقتصادی میداند، نسبت به طغیان کارگران (یقه آبیها) هشدار میدهد و مینویسد:« میلیونها یقهآبی خود را بازنده مناسبات جدید میدانند. همه اخبار چند ماه گذشته، دال بر شکلگیری گسترده اعتراضات یقه آبیها است. ادامه روند فعلی و عدم توجه به رکود بنگاههای اقتصادی، موج اعتراضات آبی را به راه خواهد انداخت. ... انگیزه اصلی تحرکات آبیها، نگرانی از گرسنگی خانواده، شیرخشک فرزند، اجاره مسکن آخر ماه، ادامه تحصیل فرزند و درمان همسر است».
سایت الف، از اعتراضات کارگران به عنوان "جنبش آبیها" نام می برد و مینویسد که سرکوب این جنبش حتی اگر به "توابسازی" بیانجامد، مانع فساد و انحرافات اجتماعی نخواهد شد.
در پایان این گزارش، از امکان به هم پیوستن اعتراضات یقه سفیدها و یقه آبیها، به عنوان عاملی برای موثر بودن اعتراضات آنها سخن گفته میشود. منظور سایت الف از یقه سفیدها، کارفرمایان، مدیران و سرمایهدارانی هستند که در شرایط فعلی ایران، آنها هم امنیت اقتصادی ندارند.
نویسنده: جواد طالعی
تحریریه: یلدا کیانی
نظرات