مهدی کروبی و میر حسین موسوی؛ "راه سبز امید"
یک روز پس از انتشار اخباری مبنی بر فعالیت تشکیلات "راه سبز امید"، یک نماینده مجلس ایران در کمیسیون احزاب هشدار داده است که احزاب سیاسی در صورت همکاری با تشکیلات بنا نهاده شده از سوی میرحسین موسوی با ابطال مجوز فعالیت خود روبرو خواهند شد.
حمید رضا فولادگر نماینده اصفهان به خبرگزاری فارس گفته است که اگر آقای موسوی "اظهارات غیر قانونی خود مبنی بر عدم مشروعیت دولت دهم را تکرار کند با مخالفت قانون برای فعالیت روبرو خواهد شد."
واکنش آقای فولادگر نخستین واکنش مقامات در باره فعالیت تشکل راه سبز امید است که جزییاتی در باره نحوه فعالیت آن پیش از این توسط علیرضا بهشتی مشاور آقای موسوی اعلام شده است.
بنا به گفته آقای بهشتی افزون بر میرحسین موسوی، محمد خاتمی رییس جمهور پیشین و مهدی کروبی دیگر کاندیدای معترض انتخابات از اعضای شورا مرکزی تشکل راه سبز امید هستند.
در حالی که بخش عمده ای از رهبران سیاسی اعتراضات پس از انتخابات و گردانندگان مهمترین احزاب و سازمان های اصلاح طلب در ایران همچنان در زندان به سر می برند، میرحسین موسوی دست به کار سازمان دادن تشکیلاتی شده است که بانیان آن انتظار دارند نقش هدایت معترضان را در ادامه اعتراضات خود بر عهده بگیرد.
برخی از معترضین از شکل گیری یک جبهه تازه برای مخالفت با دولتی سخن می گویند که آن را نامشروع می دانند. سراج الدین میردامادی، روزنامه نگار اصلاح طلب، هدف سازمان دهی تشکل تازه را مقابله با دولت برآمده از انتخابات از طریق گرد آوردن همه نیروهایی می داند که مشروعیت دولت دهم را نپذیرفته اند.
به گفته آقای میردامادی "تشکیلات راه سبز تبدیل به اپوزیسیون بخشی از نظام خواهد شد و نه اپوزیسیون نظام جمهوری اسلامی. آقای میردامادی می گوید "راه سبز امید یک شبکه ارتباط اجتماعی است که کارکرد حزبی و جبهه ای ندارد و از آنجا که در چارچوب قانون احزاب فعالیت نمی کند نیازی به گرفتن مجوز ندارد."
محمدرضا باهنر نماینده اصولگرای مجلس خواهان تعریف دقیق تر تشکل آقای موسوی شده و ابراز امیدواری کرده که فعالیت آن در چارچوب قانون باشد و روزنامه کیهان هم راه سبز امید را تشکلی "فاقد هویت" دانسته که مورد حمایت "آمریکا، اسراییل و گروه های ضدانقلاب" است.
احمد سلامتیان، تحلیل گر مسایل ایران، نحوه شکل گیری تشکل آقای موسوی را نتیجه شرایط و امکانات خاص ایران در موقعیت کنونی دانسته است.
آقای سلامتیان تشکیل راه سبز امید را با تشکیل حزب کنگره در هند و حزب کنگره ملی آفریقا در آفریقای جنوبی مقایسه می کند که برای استقلال هند و از بین بردن آپارتاید در آفریقای جنوبی مبارزه کردند.
به گفته آقای سلامتیان در تجربه هند و آفریقای جنوبی و گرد هم آمدن جبهه ملی به دور محمد مصدق در ایران "فعالیت به شکل مدنی است که می خواهد علنی و فراگیر و در چارچوب های قانونی و به دور از خشونت باشد."
آقای سلامتیان معتقد است "اگر راه سبز امید بتواند مانند جبهه ملی گردهمایی را ایجاد کند که در تناسب قوا در جامعه بتواند اجماع را به دست آورد قدرت حاکم نخواهد توانست با آن مقابله کند."
آقای میردامادی معتقد است از آن جا که بدنه اصلی شبکه های اجتماعی شکل دهنده تشکل را فعالان در مبارزه انتخاباتی آقای موسوی تشکیل می دهند "انتظار می رود بخش خارج از کشور راه سبز امید هم با حضور معترضان به انتخابات در خارج از کشور سازمان داده شود."
نظرات